Sokkal durvábban teszi zombivá a hangyákat a parazita gomba, mint ahogy eddig sejtettük

Hangyák paraziták. Navigációs menü

Tartally András a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének adjunktusa hangyák paraziták, mint száz évvel a leírása után talált meg Magyarországon új fajként egy hangyákon élő gombát, amely szőrszálakhoz hasonlatos módon fedi be a hangyákat. Kiderült, hogy a gombával fertőzött egyedek kevésbé bírják a szomjazást.

a szalagféreg degenerációja

Bajomi Bálint felvétele — Melyik hangyafajjal foglalkozik? Milyen felfedezést tett ezzel a fajjal kapcsolatban? Eredetileg a Maculinea hangyaboglárka lepkékkel foglalkoztam, hangyák paraziták hernyói Myrmica bolyokban fejlődnek.

 • Rendszerint három formája jelenik meg egy fajon belül: a szárnyas hím, a szárnyas nőstény és a szárnyatlan munkás.
 • Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek.
 • Az eddigi legátfogóbb elemzést készítették el a fészekparazita lepkék gazdaszervezet-használatáról a Debreceni Egyetem kutatói.
 • Fajta macskaférgek
 • Hangyák – Wikipédia
 • Támogass te is!

Róluk írtam a doktori disszertációmat. Utánajártam a dolognak és kiderült, hogy a gombát Rickia wasmannii-nak hívják, a Laboulbeniales-ekhez tartozik — ez egy ismert gombacsoport.

Gombák + Hangyák = Zombik

Felfedezésem nyomán Magyarországra és Romániára is új fajként került elő ez a gombafaj. Most egyelőre úgy látjuk, hogy egyaránt szó lehet szimbiózisról és parazitizmusról is. Van ugyan egy vizsgálatunk, és egyéb hangyák paraziták petesejtek paraziták hasmenés is azt mutatja, hogy a hangyák túlélése a gomba hatására valamelyest csökken.

Egy kísérletünk során például nem adtunk inni a hangyáknak, és megnéztük, hogy mennyi idő alatt pusztulnak el.

Zombivá változtatja a hangyákat egy élősködő gombafaj

Ez hasonló a vérvételhez, ahol egy kísérlet érdekében magát az organizmust nem bántjuk számottevően, de a sejtjeiből valamennyit elpusztítunk. Persze attól még nem jó érzés végignézni, ahogy a kiszáradás miatt egyre kevésbé mozognak a hangyák. Aki azért megy biológusnak, mert szereti az állatokat, sokszor szembesül hasonló helyzetekkel, így például talajcsapdázáskor és fénycsapdázáskor is.

 • A hírlevelei házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
 • Hatékonyan megszabadulni a parazitáktól
 • Férgek eltávolítása a májból
 • Meditációs tisztítás a parazitáktól
 • A gyilkos élősködőről David Attenborough is beszámolt már egyik ismeretterjesztő filmjébenAdott tehát ez a gombafaj Ophiocordyceps unilateralisamely hangyákat fertőz, és eléri, hogy a hangyák azt tegyenek, amit a parazita akar tőlük… Kép forrása A gomba szempontjából A gazdaálat oda megy, ott és úgy pusztul el, hogy az a gombának a legmegfelelőbb legyen.

Viszont kérdés, hogy a természetben, ahol a hangyák le tudnak ásni a nedvesebb talajrétegekbe, van-e gyakorlati jelentősége ennek a jelenségnek. Ugyanakkor felmerült bennünk egy másik kérdés, hogy akár pozitív hatása is lehet ennek a gombának a hangya túlélésére bizonyos körülmények között.

A szociálparazitizmus mindennapjai hangyáknál

Lehet, hogy ennek hátterében az áll, hogy a hangyák paraziták szüksége hangyák paraziták erre a nedvesebb közegre. Ugyanakkor felvetettük, hogy akár az is megeshet, hogy a hangyák számára a nedvesebb területeken előnyösebb a gomba jelenléte és ezért ott jobban megtűrik magukon és egymáson a hangyák sokat tisztítják hangyák paraziták és egymást és eközben feltehetően könnyedén eltávolíthatnák akár a gombát is.

Nemrégiben kezdtük el kutatni ezt a kérdést.

hangyák paraziták milyen férgek vannak a testben

A fentiek után nem meglepő módon az jött ki, hogy a fertőzött hangyák tovább isznak. Magyarul az biztos, hogy a hangyagazda vízháztartását valamilyen módon módosítja ez a gombafaj. Egy további érdekesség: Johan Billen, Xavier Espadaler és Simon Tragust külföldi kollégákkal együttműködve megnéztük, hogy a gomba vajon mennyire nőhet bele a hangyagazdába.

A márciusi Budapest Science Meetup-on Markó Bálint BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, Kolozsvár arról beszélt, hogy milyen stratégiákkal védekeznek a hangyák a paraziták és a patogének ellen, továbbá ennek hatását elemezte a paraziták evolúciójára vonatkozóan. Az előadó összefoglalója: A fejlett társas életmód pozitív hozadéka a paraziták és patogének elleni hatékonyabb védelem, hangyák paraziták. Ugyanakkor egy hangyák paraziták rendszer az egyedek tér-időbeli koncentrációjának köszönhetően nagy vonzerővel rendelkezik mindenféle parazita szervezet számára, amelyek ráadásul az gazdaszervezetek közötti gyakori interakciók révén hatékonyan tudnak terjedni és fennmaradni ebben a közegben. A hangyák szociális rendszerét is számos parazita támadja a legegyszerűbbtől a bonyolultig: gombák, lepkehernyók, légylárvák, sőt más hangyák is.

Az elektronmikroszkópos és fénymikroszkópos vizsgálatok során, főleg metszetek készítésével derült ki, hogy a kitinkutikulát kültakarót nem töri át a gomba. Itt merülnek fel a nagy megválaszolatlan kérdések. Vonnak-e el egyáltalán tápanyagot a gazdától?

hangyák paraziták

Ha nem a gazdától szerzik a tápanyagokat, akkor pontosan honnan? Senki nem tudja még ezekre a kérdésekre a választ, amiket mi most boncolgatunk.

hangyák paraziták különféle férgek gyógyszerek emberben

Eddig erről a gombáról leginkább csak leíró jellegű cikkek jelentek meg, melyek jelentik a fajt egy-egy újabb országból. Utána alig kutatták.

Tartalomjegyzék

Viszont például bogarakról és legyekről jól ismertek egyéb Laboulbeniales fajok is. Például munkatársam, Pfliegler Walter, nemrégiben találta meg hazánkra új fajként a Harlekin-katicán a Hesperomyces virescens nevű fajt. Báthori Ferenc most találta meg a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának gyűjteményében a Camponotus aethiops lóhangya fajról a Kárpát-medencére új Laboulbenia camponoti nevű gombát, melynek eddig csak néhány lelőhelye volt ismert Indiától Spanyolországig.

Másrészt az adott hangyaegyedek is általában erősen fertőzöttek: nem csak egy-egy szál nő rajtuk, hanem gyakran hangyák paraziták száz. Így a hangyákból jól lehet a kísérletekhez nagy mennyiségű, hangyák paraziták mértékben fertőzött, de rokon egyedet gyűjteni. Mindezért a hangyák nagyon jó modellorganizmusok lehetnek az olyan kérdések megválaszolására, hogy a Laboulbeniales gombák milyen kapcsolatban lehetnek a gazdáikkal.

Sokkal durvábban teszi zombivá a hangyákat a parazita gomba, mint ahogy eddig sejtettük

Itt hangsúlyoznom kell, hogy nem hangyák paraziták a Rickia wasmannii-Myrmica scabrinodis, hanem általában a Laboulbeniales-gazda kapcsolatokról is minimálisak az ismereteink. Ez egy többkirálynős hangyafaj. Ügyelünk arra, hogy mindig hagyjunk ott elég királynőt és dolgozót, és ne pusztítsuk onnan ki se a gombát, se a hangyát és az esetleges egyéb érdekes hangyavendég fajokat, mint a Maculiea boglárkalepkék hernyóit, vagy a Microdon myrmicae zengőlégy lárváit.

méregtelenítés kiegészítők uk

Aztán laborban, úgynevezett formikáriumokban mesterséges hangyafészkekben helyezzük el őket — ezek a fészkek betonból készülnek. Ott etetjük őket tenyésztett csótánnyal és mézes vízzel.