Féregpete- és protozoonvizsgálat | Lab Tests Online-HU

Cisztás paraziták. Kóreredet, járványtan

EXTRA AJÁNLÓ

Új életformát fedeztek fel az emberi nyálban Pesthy Gábor Úgy tűnik, a parányi sejtek összefüggésbe hozhatók az ínybetegségekkel, cisztás paraziták cisztás fibrózissal és a mikrobaellenes szerekkel szembeni rezisztenciával.

A kutatók nemrég fedeztek fel egy olyan parazita baktériumot az emberi nyálban, amely teljes mértékben más baktériumoktól függ, ezeket cisztás paraziták meg.

cisztás paraziták parazita tisztító technikák

Először sikerült olyan parazita baktériumfajt azonosítani, amely aktívan vadászik más baktériumokra. A kép illusztrációForrás: Rocky Mountain Laboratories Eddig is ismertünk egyetlen olyan baktériumtörzset, amely képes megfertőzni más baktériumokat, de ez az úgynevezett Bdellovibrio, szabadon élő sejt, amely aktívan vadászik a zsákmányára.

Az újonnan felfedezett organizmusnak viszont nagyon kevés génje van, és teljesen a gazdaszervezettől, azaz más baktériumoktól függ az életben maradása, írja a New Scientist.

cisztás paraziták

Véletlen felfedezés A parazita — amely a jelek szerint még kártékonyabbá teszi a gazdáját az emberek szempontjából — azért kerülte el a figyelmünket egészen mostanáig, mert rendkívül nehéz laboratóriumban tenyészteni és tanulmányozni. McLean és munkatársai akkor fedezték fel a baktériumot, amikor az emberi nyálban kerestek baktériumtörzseket.

A mintákból kitenyésztett összes faj DNS-ének elemzésekor egy rejtélyes genetikaianyag-töredékre bukkantak. Ezt az RNS-darabot korábban már más kutatók is felfedezték, de nem tudták meghatározni, milyen organizmustól származhat.

Toxoplazmózis - csak egyszerűen

Először sikerült azonosítani McLean csoportja azonban most kimutatta, hogy ez az RNS egy olyan baktériumhoz tartozik, amely egy másik fajon Actinomyces odontolyticus él.

Amikor a kutatók mikroszkóp alatt megvizsgálták ezt a fajt, cisztás paraziták, hogy a sejteket sokkal kisebb baktériumok borítják. Ez az első olyan eddig felfedezett baktériumfaj, Hogyan lehet eltávolítani a féregférgeket a testből más baktérium parazitája.

fereghajto tabletta gyermekeknek milyen gyakran kell féreggyógyszert szedni

Eleinte az Actinomyces képes tolerálni a parazitákat, amelyek a külső membránjához kapcsolódnak, és táplálékot szívnak el a gazdaszervezettől.

A fertőzési folyamat vége felé lyukak jelennek meg a gazdasejt membránján és kifolyik a tartalma.

cisztás paraziták helmint coprogram

Nem tudja előállítani az aminosavait A parazita baktériumnak csupán génje van, és cisztás paraziták az első olyan meghatározott baktériumtörzs, amely képtelen előállítani a saját aminosavait az élethez nélkülözhetetlen fehérjék építőköveite helyett a gazdától nyert ellátásra támaszkodik. Érdekességként megemlítjük, hogy a gazdabaktériumnak génje van. Emberi betegségekben is szerepet játszik Úgy tűnik, hogy a parazita baktérium az emberi betegségekben is szerepet játszik.

Évekig evett nyers sertéshúst a nő: ilyen lett a röntgenképe – Az orvosok sem láttak még hasonlót

McLean elmondta, hogy nagy koncentrációban megtalálták az új baktérium örökítő anyagát ínybetegségben és cisztás fibrózisban szenvedő emberekben. Az Cisztás paraziták baktériumról tudott, hogy szerepet játszik az ínybetegségekben, de rendszerint kordában tartják cisztás paraziták a makrofágoknak nevezett fehérvérsejtek, amelyek bekebelezik és elpusztítják ezeket.

Az újonan felfedezett parazita baktérium szerepet játszik bizonyos fogíny betegségek kialakulásábanFotó: Szabó Gábor - Origo McLean elmondta, hogy bizonyíték van arra, miszerint a parazitákkal fertőzött Actinomyces baktériumok képesek elkerülni ezeket a makrofágokat és súlyosbítani az ínybetegséget. Ráadásul úgy tűnik, hogy a fertőzött baktériumok ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben is.